Babyprodukter förenklar

6 Babyprodukter gör föräldralivet enklare

Den som har fått barn brukar ganska snabbt inse att sömn och vila är en bristvara i det nya livet. Barnet kräver ständig uppmärksamhet, och det kan kännas påfrestande och stressigt att ständigt behöva hålla koll på barnet och dess säkerhet.

Lyckligtvis finns det många hjälpmedel som underlättar för föräldrarna till en liten bebis.

Barn är tunga att bära

Första gången nya föräldrar håller sitt barn kan de förvånas över hur litet och lätt barnet är. Detta brukar vanligtvis förändras några veckor eller månader in, särskilt om barnet bara måste vara alldeles intill mamma hela tiden och inte får släppas en sekund.

Att ständigt bära sitt barn är tungt och påfrestande, det är svårt få något gjort då händerna inte är fria. I ett sådant läge är det oerhört tacksamt att kunna ha barnet i en sjal eller bärsele. Det ger föräldern fria händer och avlastar barnets vikt, samtidigt som det fortfarande får vara nära den vuxne.

Om barnet tillåter, är det även väldigt befriande att på ett säkert sätt kunna lägga ifrån sig barnet, till exempel i en babysitter eller ett babygym. Dessa kommer ofta med leksaker som rör sig och låter, och håller barnet sysselsatt och föräldern får möjlighet att slappna av för ett ögonblick.

För barn som kan sitta eller krypa kan en lekhage var en trygg plats att lämna barnet vid en stund. Annars kan en grind som spärrar av till exempel en trappa vara till stor hjälp för just tryggheten. Det krävs en viss trygghet för att det ska gå att släppa ifrån sig barnet och andas ut som förälder.

Mätta barn glada barn
Barn är betydligt gladare när de är mätta

Mätta barn är glada barn

Barn äter ofta, vilket den som ammar ständigt påminns om. Att kunna sitta bekvämt när barnet ammar eller dricker ur nappflaskan, gör livet med bebis betydligt enklare. Det finns särskilda kuddar och puffar att använda för att öka bekvämligheten för både barnet och mamman.

För den som vill kunna spara bröstmjölk finns bland annat pumpar och förvaringspåsar med mera, vilket även kan vara till hjälp i en övergångsperiod om amningen blir för mödosam.

När barnet sedan börjar sitta och kan prova äta själv är det en stor lättnad att ha en bra barnstol, gärna någon som är lätt att hålla ren, där barnet kan sitta tryggt vid köksbordet. Haklappar, barnanpassade bestick, tallrikar och muggar ger barnet möjlighet att börja lära sig äta själv, utan att riskera att skada tänder eller göra sig illa.

Håll barnet aktivt med babyprodukter

Barn är naturligt nyfikna och vill gärna titta, känna och smaka på allt i sin omgivning. Särskilt kul är färgglada saker, och saker som prasslar eller låter. Om barnet har genomtänkta leksaker omkring sig, och en säker omgivning med mjuka hörn och avgränsad yta behöver föräldrarna inte oroa sig för vad barnet leker med och eventuellt stoppar i munnen. Nappar är utmärkt för de bebisar som gillar det, och brukar vara uppskattat av föräldrar då det håller barnet lugnt och nöjt.

Rent, fint och luktfritt

Den som tar hand om en baby brukar snabbt tappa räkningen för hur många blöjbyten som gjorts. Att ha en blöjbytesstation hemma med all utrustning påfylld och redo underlättar enormt i vardagen. Skötbord, eller skötbädd, en blöjhink och mängder av tvättlappar, tvättservetter och dylikt bör finnas tillgängligt.

När barnet blir större behövs potta och en hel träning tillsammans, tills barnet är självsäkert och klarar av att göra det själv. När det gäller hygien är en av de mysigaste stunderna med det lilla barnet ofta badstunderna. En bra balja, mild tvål och schampo, samt givetvis lite badleksaker brukar resultera i rena och glada barn, samt nöjda föräldrar.

Säkerhetsgrind barn
En säkerhetsgrind för barn måste du har i trappor

Barnets säkerhet

Den ständiga stressen och oron över barnets säkerhet är, tillsammans med sömnbristen, en av de största anledningarna till utmattning hos föräldrar till små barn. Genom att se till att hemmet är barnsäkert: farliga och ömtåliga saker undanställda, eluttag barnsäkra, trappor avskärmade och så vidare, kan stressnivån hos oroliga föräldrar sänkas rejält.

Det finns mängder av produkter för att säkra alla tänkbara delar i ett hem och det är värt att se över den egna situationen och vad som behövs just där. Om barnet sover i eget rum kan det vara bra att ha en babyvakt / babymonitor för att snabbt kunna höra om barnet vaknar eller börjar gråta.

Barnets sömn

Trötta föräldrar behöver återhämta sig, vilket i de flesta fall görs bäst då barnet sover. En bra sovplats för barnet skapar ett lugn och barnet ligger tryggt. Särskilda kuddar som skyddar små barns huvuden, eller sidokuddar som hjälper barnet att ligga bekvämt på sidan utan att rulla över på mage eller rygg, är värdefulla hjälpmedel för vilan.

Barn sömn
Barn behöver mycket sömn

Det är bra att prova sig fram för vad som passar barnet och ens hemsituation, till exempel om det ska finnas nattlampa, musik, snuttefilt och så vidare. Alla barn och familjer brukar hitta de sätt som funkar bäst för att alla ska kunna få vila ut ordentligt, och orka med en vardag fylld av lek och bus.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×