bebiskläder

Bebiskläder

En liten baby behöver några olika uppsättningar bebiskläder, vilket är bra att ha köpt redan innan bebisen har kommit till världen. Därefter brukar de flesta fylla på och köpa mer allteftersom barnet växer.

Kläder för en liten bebis behöver vara anpassade för att hjälpa barnet hålla rätt temperatur. Vanliga plagg för bebisar brukar vara någon typ av body eller bodysuit, och några vanliga plagg såsom tröjor, byxor, strumpor och så vidare.

Ytterkläder är bra för att hålla värmen, samt plädar och filtar för vagn och resande. Kläderna för bebisar behöver vara praktiska, för att det ska vara enkelt att kunna byta på, och tvätta barnet. Det är fördelen med bodys och liknande, enkelheten att kunna knäppa upp och byta blöja utan att behöva ta av alla kläder.

Bebiskläder baby
Bebiskläder åt den nyfödda är ganska okomplicerat

Många föräldrar finner stor glädje i att köpa kläder åt de riktigt små eftersom det finns så mycket fina och söta plagg att välja på.

Kläderna har ofta en genomtänkt design med fina färger och mönster, samt söta illustrationer och detaljer. Det är vanligt att släktingar och bekanta också kommer med babykläder i present då de har hittat något sött som de vet skulle vara perfekt åt den nya lilla bekantskapen.

För bebisar, precis som för större barn, gäller det att anpassa kläder efter säsong och årstid. De allra minsta behöver hållas varma när det är kallt ute, och är känsliga för direkt solljus under sommartid.

Det är viktigt att se till att hålla händer och fötter varma när det är kallt, vantar och olika sockor går sällan att ha för många av.

Det är även bra att se till att barnet har mössor av olika tjocklekar, alldeles i början av barnets liv är det viktigt att hålla huvudet varmt, utan det blir överhettat. Tunnare mössor kan vara bra att ha tillgängliga och kan även användas inomhus. Utomhus behövs lite tjockare mössor, gärna någon fodrad hjälmmössa som täcker öronen ordentligt.

Välja rätt storlek på bebiskläder

Det gäller att hitta rätt storlek för sitt barn. I början kan det vara lite svårare att hitta rätt, men när man väl hittat kläder som sitter perfekt brukar det vara lätt att bara klättra uppåt i storlek i takt med att barnet växer.

Det är viktigt att tänka på att ha kläder som inte sitter åt för tajt kring midjan, bebiskläder ska vara hålla värmen men ändå vara luftiga och bekväma.

Det behövs även extra plats för blöjan, så länge barnet använder sådan. Nyfödda bebisar upp till ett par månader brukar i de flesta fall ha omkring storlek 50. Därefter ökar de med ungefär sex storlekar var tredje månad under det första året.

Efter det brukar barnens tillväxttakt minska något, även om det fortfarande går relativt fort under större delen av deras uppväxt.

Skor åt små barn

När det gäller babyskor kan det vara bra att mäta barnens fötter för att få en uppfattning om vilken storlek som kan tänkas passa. Ett enkelt sätt att mäta är genom att låta barnet stå med hälen mot en vägg, med ett papper under, och dra ett streck längst fram vid tårna.

bebiskläder nyfödd
Små bebiskläder är härligt och mysigt

Tänk på att räkna med någonstans mellan 10 och 20 millimeters utrymme för att ha något att växa i, samt utrymme för att röra på tårna.

Barns fötter växer väldigt snabbt, under de första åren kan de växa med upp till 20 millimeter per år. Därefter avtar tillväxttakten något, även om fötterna växer relativt snabbt under hela barndomen.

En fotlängd på cirka 9–11 centimeter brukar innebära en skostorlek på 17 eller 18. En fotlängd på 11–13 cm innebär skostorlek på 19–21 och så fortsätter ökningen i liknande steg under de första åren. Det kan förstås skilja sig något mellan olika märken, och framförallt mellan olika typer av skor.

Kängor och stövlar kan ofta köpas med lite större storlekar att växa i, medan sandaler eller vanliga promenadskor behöver sitta åt lite mer. Ofta finns det bra storleksguider där skorna handlas, så kolla upp vad som gäller i butiken där du tittar.

Även om utbudet av babykläder kan kännas överväldigande till en början, brukar det i de flesta fall kännas lättare när man väl insett vilka plagg som används mest.

Det är klokt att ha lite olika uppsättningar kläder redan innan barnet kommit till världen, men det finns ingen anledning att gå till överdrift.

Det går alltid att fylla på med mer och man brukar få känsla för hur ofta man behöver börja köpa nytt. Många föräldrar köper kläder vid ett fåtal tillfällen, till exempel genom att fylla på med nytt varje gång barnet är på väg att gå upp en storlek.

Vackra bebiskläder
Bra bebiskläder i rätt storlek och även vackra

Vissa kläder slits mer än andra, i synnerhet när barnen börjar krypa, springa och ramla. Ett och annat hål i knäna på byxorna lär hinnas med under barnets första 2–3 år, samt en hel del slitna skor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×