barnsäkerhet

Saker som gör hemmet och det dagliga säkert med barn/bebis

Barn lever i nuet och följer sin nyfikenhet när de tar sig fram i vardagen.

Små barn har ingen möjlighet att avgöra vilka situationer som kan vara farliga och därför är det viktigt att vi som föräldrar ligger steget före hela tiden.

Det finns en del enkla hjälpmedel som kan bidra till att göra ditt hem säkert för ditt barn eller din bebis. I den här artikeln går jag igenom några produkter som gör vardagslivet säkrare där hemma, i hushåll där små barn rör sig.

Barngrind

En barngrind gör det enkelt att spärra av delar av hemmet som kan vara farliga för ett litet barn att röra sig på. Vanligt är att grinden spärrar av en trappa, eller blockerar ingången till rum där barn inte bör vistas.

barngrind
En barngrind gör det säkrare med trappor

Barngrinden är en smidig säkerhetslösning i hemmet eftersom den är enkel att öppna och stänga för vuxna, men håller barnet skyddat från faror när den är stängd.

Redan från den stund då barnet börjar krypa och ta sig fram på egen hand i hemmet, kan en barngrind vara klokt att ha på plats.

Det ger dig som förälder ett lugn även när barnet för korta stunder försvinner utom synhåll.

Genom att spärra av trappor och rum som är riskabla miljöer för små barn, har du checkat av en stor del av det som krävs för att hålla ditt hem säkert i livet som förälder till aktiva små barn.

Babyvakt

Ett annat hjälpmedel som skapar trygghet för barnet och sinnesro för föräldrarna, är en babyvakt.

De kan även kallas babymonitor och är ett smart system som gör det möjligt för en förälder att höra om barnet ger ljud ifrån sig, varifrån som helst i huset.

babyvakt
En babyvakt eller baby monitor underlättar enormt

För de flesta småbarnsföräldrar innebär det en ständig stress att lämna sitt barn utan uppsikt. Oavsett om barnet sover eller är vaket, vill man som förälder hela tiden vara försäkrad om att allt är som det ska.

Det är inte ovanligt att oerfarna föräldrar tittar till sitt sovande barn flera gånger i timmen, på grund av den ständiga oron som finns där.

En bra babyvakt är försedd med ljudkänslig mikrofon på den del som placeras i närheten av barnet, och högtalare som spelar upp ljuden hos föräldern.

Så fort barnet låter kommer du att märka det med en babyvakt och kan snabbt titta till ditt barn. Vissa babyvakter har även kamera så att du kan hålla ett öga på barnet oavsett var i hemmet du är någonstans.

barn och säkerhet

En babyvakt kan lindra stressen som följer med föräldrauppdraget och underlätta för dig som behöver hinna med dina egna ärenden till exempel när barnet vilar.

Skåp- och lådregel

En vanlig skada som nyfikna barn råkar ut för, är att klämma sina små fingrar i ett skåp eller en låda som skjuts igen.

Det är väldigt lätt hänt och barn saknar förmågan att förutse att fingrarna är i fara när en lucka eller låda är på väg att stängas över dem.

Lyckligtvis finns det ett billigt och enkelt sätt att göra skåp och lådor säkra för ditt barn, genom att sätta dit en regel som förhindrar att de stängs igen utan att först trycka ner regeln.

lådregel

Genom att installera skåp- och lådreglar på de platser som barnet kan komma åt, och är nyfiken på, minskar du drastiskt risken för att barnet ska råka klämma sig.

Det förhindrar dock inte barnet från att vara fortsatt nyfiken, så håll koll så att barnet inte kommer åt några olämpliga föremål i lådor och skåp!

Klämskydd till dörr

Ett klämskydd till dörren är precis vad det låter som. Det fungerar genom att det förhindrar dörren från att stängas helt och skyddar därmed barnet från att klämma fingrarna i dörren.

Det är vanligare än vad många tror att barn klämmer sig i dörrar. Särskilt i fall då flera små barn leker fartfyllda lekar inomhus kan det hända att en dörr smälls igen riktigt hårt över fingrarna och barnet skadar sig allvarligt.

klämskydd
Se till så att inte barnet klämmer sig vid dörrar och skåp

Ännu mindre barn som håller på lära sig gå använder omgivningen för att ställa sig upp och hålla balansen. Där finns också en risk att klämma sig om barnet använder dörren som stöd för att stå.

Det är enkelt att montera ett klämskydd, ofta krävs inte ens några verktyg. Genom att installera klämskydd på de dörrar som barnen kommer åt och brukar använda i hemmet, har man gjort mycket för att minska risken att barnet skadar sig.

Det går även enkelt att ta med sig klämskydd till exempel på semester eller vid besök hos släkt och vänner. Klämskyddet är en billig och enkel investering som gör stor insats för barnets trygg- och säkerhet i hemmet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×