bärsele & bärsjal

Köpa Bärsele eller Bärsjal?

Ett litet barn blir snabbt tungt att bära i sin famn. Nya föräldrar blir ofta förvånade över hur snabbt det börjar kännas i armarna, eller i värsta fall i ryggen, av att bära runt på en liten bebis.

Att ha en bärsele eller en bärsjal, underlättar när en förälder vill ha barnet nära, men vill ha avlastning eller behöver ha händerna fria.

Både bärselar och bärsjalar kommer i många olika märken, färger och design. Stilmässigt går det att hitta något som passar de flesta smaker.

Gå direkt till:

Men vad är egentligen skillnaden på en bärsele och en bärsjal? Vilket är bäst?

I den här artikeln går jag igenom vad en bärsele och en bärsjal är för något, samt vilka fördelar eller nackdelar de olika varianterna har.

Bärsele
Att ha bebisen i en bärsele ger dig frihet

Bärsele

En bärsele liknar till viss del en ryggsäck till utseendet, med axelremmar och ofta remmar runt midjan som spänns fast. Många varianter går att ha både på framsidan av kroppen, såväl som på ryggen.

Det brukar även gå att anpassa barnets position, om det vill sitta framåt- eller bakåtvänt. Bärselen brukar vara populär för att den är så smidig att ta på och av, bara ett klick med spännet så är det klart.

Det finns många fördelar med att använda en bra bärsele. Här listar vi några av dem:

 • Enkelheten – En bärsele är ofta väldigt enkel att ta på sig och placera barnet i.
 • Stadighet – En bra bärsele erbjuder bra stöd för barnet som sitter i den. Små barn behöver extra stöd för nacken, så det gäller att se till att modellen man köper har detta.
 • Bra viktfördelning – En bärsele som sitter rätt avlastar barnets vikt på ett balanserat sätt. Det gör det bekvämt att bära barnet även längre stunder.
På stan i bärsele
Håll koll på det lite äldre och yngre barnet med en bärsele

Några nackdelar med bärselen, som gör att vissa kanske föredrar en bärsjal, är:

 • Närheten – Att bära barnet i bärsele skapar en viss distans till barnet. Många föräldrar vill gärna ha sin bebis tätt emot kroppen, för att kunna ge värme och trygghet.
 • Priset – Även om priserna varierar, brukar en bärsele kosta lite mer än de flesta bärsjalar.
 • Anpassningsbarhet – Om flera personer ska använda bärselen behöver den ofta justeras om för att sitta bra hos de olika användarna.
bärsjal
Bärsjal är ett lättare och tunnare alternativ

Bärsjal

En bärsjal är ett specialdesignat tygstycke som knyts runt kroppen för att tryggt och nära kunna bära sitt barn. Det är ofta tillverkat i ett elastiskt material för att kunna dras åt och sitta nära kroppen utan att strama för mycket.

I många länder runt om i världen har kvinnor en lång historia av att använda olika tygstycken för att bära barnen i. Rätt utfört ger det en väldigt ergonomisk avlastning och gör det möjligt att bära barnet med sig många timmar utan några större besvär.

För att kunna använda en bärsjal behöver man lära sig knyta den, vilket kan göras på flera olika sätt, för att placera barnet i många olika positioner. Det kan dock vara lite knepigt första gången, men det finns bra guider, ha tålamod!

Barnet kan sitta på fram- eller baksidan av kroppen, i liggande position eller i så kallad grodposition. Det finns stora möjligheter till variation, så bärsjalen är mycket flexibel på det viset.

Många gillar bärsjalen för att den på ett naturligt sätt låter barnet ligga emot kroppen. Om den knyts rätt kan den också ha stora ergonomiska fördelar, och bidra till att avlasta kroppen även under långa tidsperioder.

Det finns alltså många fördelar med en bärsjal. Här listar jag några av dessa:

 • Närhet – Många föräldrar gillar att ha barnet nära inpå kroppen och bärsjalen ger möjlighet för ett litet barn att sitta tätt emot den som bär sjalen.
 • Smidighet – En bärsjal väger nästan ingenting och kan enkelt vikas ihop och tas med på resa eller utflykt.
 • Priset – De flesta bärsjalar går att få till ett väldigt överkomligt pris.

Några nackdelar som en del upplever med bärsjalen är bland annat:

 • Komplicerat – Vissa upplever att det är komplicerat att knyta en bärsjal. För den som inte är van eller som inte gillar det sättet att bära barnet, kan det upplevas väldigt krångligt att fästa sjalen runt kroppen och få barnet att sitta bekvämt.
 • Långsamt – Även för den som fått kläm på hur en bärsjal ska knytas, är det ofrånkomligt att den tar lite längre tid att få på plats än en bärsele. För den som behöver flytta barnet fram och tillbaka in och ur en bärsjal kan det bli lite väl omständigt.

Avslutningsvis

Det finns helt klart både fördelar och nackdelar med både bärsele och bärsjal. Många föräldrar skaffar både och, eftersom det är olika vilken man själv kommer att gilla mest.

Bärsele när du varndrar
Gå på vandring i naturen med din bebis i en bärsele

Barn är dessutom olika, vissa barn har svårt att sitta bekvämt i en bärsjal, medan andra trivs som allra bäst nära mamma, insvept i tyget.

Oavsett vad man väljer är det viktigt att se till selen eller sjalen sitter bekvämt, bidrar till att avlasta kroppen och att barnet sitter tryggt och säkert.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×