Barnkläder för stora barn

Barnkläder för stora barn

När barnen växer upp och kommer upp i förskol- och skolåldern vet de ofta själv vilka kläder de tycker bäst om. De vet både vad som brukar vara bekvämt, och vad de tycker är snyggt att ha på sig.

Vissa barn är förstås inte alls intresserade, utan tar på sig det mamma eller pappa köper, men det kan vara värt att låta barnen vara med och titta när nya kläder ska inhandlas.

Det brukar också underlätta när barnen ska iväg till förskolan eller skolan, att de får klä på sig kläder de själva har varit med och valt.

Oöma barnkläder
Ledig slitstarka barnkläder passar bra för aktiviteter

Barnkläder, tänk oömt och bekvämt

Barn rör sig hela tiden. De springer, klättrar, hoppar, spelar boll, jagar varandra, ramlar och rullar i gräset och har sällan en tanke på att vara försiktiga för klädernas skull.

Kläderna kommer att bli fläckiga, byxorna kommer att få hål, och det kommer att spillas mat. Därför är det bra om den större delen av barnens garderob består av oömma kläder som tål tuffa tag.

Barnkläder för vardagligt bruk bör även vara bekväma. De ska sitta löst nog för att barnet spontant ska kunna klättra upp på en klätterställning, eller springa nedför en kulle. Mjuka material som bomull passar bra vid de flesta tillfällen.

Barnkläder efter väder

Även för lite större barn behöver föräldrarna ha koll så att barnet har rätt kläder efter vädret.

Barnen själva är många gånger inte de bästa planerarna, de vill helst ut och leka på en gång, oavsett vad väderleksrapporten säger. En uppsättning kläder att ha då det regnar är alltid klokt.

Gummistövlar och antingen regnjacka och regnbyxor, eller till exempel en vattentät skaljacka med tillhörande täckbyxor. Det finns även tunnare vattentäta overaller som kan vara lämpliga på hösten och under vinterns milda dagar.

När kylan sedan drar fram ordentligt behövs rejäla jackor, täckbyxor eller overaller. Därtill behövs givetvis bra vantar och mössa som tillåter lek i snön, för det kommer det sannolikt att bli mycket av.

På vårkanten läggs de tjocka vinterjackorna undan och det räcker oftast med tunnare jackor som skyddar mot vind och håller kroppen lagom varm.

Fleecetröjor, eller vindfleece är populärt både på våren och hösten när det är för kallt för att gå i bara tröja, men för varmt för tjockare jackor.

Soliga sommardagar avnjuts bäst med en glass i handen och kortärmat, samt kortbyxor eller kjol. Lätt och ledigt precis som en sommardag ska vara.

Alla barn bör skyddas från allt för stora mängder direkt solljus, så någon form av hatt, keps eller solskydd på huvudet kan vara bra, särskild vid långa dagar vid stranden eller på badplatsen. Det finns även särskilda UV-kläder, avsedda för att skydda barnen från farliga strålar under sommarens varma dagar.

Barnkläder för vinter
Se till att ha varma kläder och jackor till vintern

Särskilda tillfällen

Många barn tycker om känslan av att få piffa till sig lite extra, de dagar då något särskilt är på gång.

En fin skjorta och vattenkammat hår, kanske en fluga eller slips till det, eller en vacker klänning och noga uppsatt hår; det pirrar lite extra i kroppen när man känner att dagen är speciell.

Det kan vara dags för skolfoto, vara kalas eller släktträff, eller kanske en större ceremoni som ett dop eller bröllop. Det brukar bli fina minnen och vackra foton från sådana dagar då hela familjen ansträngt sig för att piffa till sig lite extra.

Mode och trender

Precis som för vuxna går barnmode i perioder och vad som är trendigt varierar över tid. Många märken som finns för vuxna går även att hitta för barn, allt ifrån designermärken, till välkända sportmärken.

Det finns även märken som är mer inriktade på just barn som målgrupp. Det viktigaste är dock att barnen själva trivs i vad de har på sig, det ska inte finnas några krav på att ha det ena eller andra märket.

Vissa märken är välkända för sina kvalitetsplagg och om man måste prioritera kan det vara värt att lägga lite extra pengar på de plaggen som helst ska hålla ett par år.

Barnkläder mode
Modet för barnkläder ändras hela tiden, gammalt blir nytt!

Accessoarer för barn

Barn vill gärna tidigt ha möjlighet att bära med sig sina saker och en ryggsäck är den mest klassiska barnväskan. Lätt att bära, med plats för allt det viktigaste som behövs på utflykter och kortare resor.

När barnen går på förskola eller börjar skolan brukar det även vara nödvändigt, för att ta med sig saker till och från skolan. Det finns många läckra väskor med fin design och smart utformade fickor och fack.

Andra accessoarer som barn brukar tycka är häftigt att få ha, är till exempel solglasögon och klockor.

Många av dessa prylar som barnen önskar är både funktionella och snygga att ha på sig, vilket gör att det ofta är kloka investeringar.

Det gäller förstås för barnen att träna på att ta ansvar och hålla rätt på sina saker, det händer tyvärr att mindre saker glöms bort eller tappas när barnen helt fokuserar på att leka.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×