barnkläder

Barnkläder, vad skall jag tänka på?

Barn växer fort och under de första åren hinner de gå igenom ett antal uppsättningar kläder. Det behövs kläder för att hålla värmen, för aktivitet och lek, kläder för finare tillställningar och kläder för att mysa eller sova.

Barnkläder behöver i de allra flesta fall främst vara funktionella. De ska skydda barnet från väder, till exempel kyla, regn eller stark sol. De ska vara bekväma och lätta att röra sig i; barn är extremt aktiva från en väldigt ung ålder.

Barnkläder årstider
Barnkläder för alla säsonger

Därtill får de gärna vara slitstarka och tåla tuffa tag eftersom barn gärna ramlar och slänger sig lite var som helst, de klättrar, hoppar och uppfinner nya sätt att ta sig fram på.

Det gäller att tänka till vad som passar. Till och med en sådan sak som friktion spelar roll, ska barnet åka rutschkana på ett lekland behövs byxor med lite friktion, medan sockorna inte får vara för hala när barnen springer.

I vissa fall kan det kännas onödigt eller dyrt att köpa så mycket nya kläder till små barn som växer så snabbt. Många väljer att köpa barnkläder begagnade, eller låter barnen ärva från äldre syskon eller släktingar.

Andra väljer att köpa vissa plagg nya och försöka få en del av plaggen second hand, och vissa köper alla kläder nya.

Ett vanligt knep för att få kläder att vara användbara lite längre, är att köpa någon storlek för stort. Det fungerar oftast bra för stabila utomhuskläder som overaller eller jackor. Även skor kan köpas med lite utrymme att växa i, men det får inte bli för mycket så att det blir svårt att springa och leka i dem.

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till strategi för att köpa barnkläder, det viktigaste är att göra vad som känns bekvämt och passar i den egna ekonomin.

Barnkläder för årstid och säsong

Olika årstider bjuder på olika väder, och således även behov av olika kläder. Eftersom barn gärna leker ute oavsett väder, behövs kläder som tål både regn och rusk, såväl som vinter och snö, samt varma sommardagar.

Regnjackor och galonisar, overaller och vinterstövlar, shorts och solhatt, det gäller att se till att barnet håller rätt temperatur och kan leka utomhus utan att bli förkylt eller solbränt. Små detaljer är också viktiga, såsom rätt vantar, sockor och mössor.

Det är viktigt att ha skor för olika tillfällen också, framförallt skor som är lätta att springa och röra sig i, men lika viktigt förstås med skor som tål vatten; inget barns skohylla är komplett utan ett par fina gummistövlar.

Barnkläder och intresse
Barnens intresse väljer barnkläder

Barnens intresse och smak avgör barnkläder

I takt med att barnen blir äldre bildar de också egna intressen och smak för kläder. Det kan bli en rolig sysselsättning att tillsammans titta på kläder och välja ut sådant som barnet själv tycker är fint.

Ofta kan det vara kläder med teman som är bekanta med kända karaktärer från böcker och filmer, eller bara sådant som är coolt eller roligt och lockar barnets intresse.

Många barn tycker om att klä sig fint vid speciella tillfällen som födelsedagskalas, dop, skolavslutningar, bröllop och så vidare. Barns smak kan variera och det är värt att ha koll på barnens favoritfärger, vilka mönster de gillar och vilka material de tycker är bekväma.

Det viktigaste för de allra flesta tillfällena är trots allt att kläderna är sköna och fyller sin funktion.

Att klä på barn

Små barn behöver mycket hjälp med att klä på sig, vilket innebär att föräldrarna ofta upplever vardagen extra stressig när barnen inte är så samarbetsvilliga alla gånger. Att tänka på att kläder ska vara någorlunda lätta att ta på kan vara bra, särskilt viktigt ju yngre barnen är.

Klär på barn
Att klä på ditt barn kan vara roligt…. och jobbigt

På förskolan brukar personalen veta vilka kläder som är bra, eller mindre bra, när det gäller smidighet att få på barnen.

Ett exempel brukar vara vantar: fingervantar kan ofta vara väldigt pilliga att få på rätt när det gäller små barn. Vissa barn kan inte behålla hattar och kepsar på huvudet utan slänger av sig dem när leken börjar, för att aldrig hitta dem igen.

Ju mer man lär känna sitt eget barn, ju bättre koll får man vad som är lämpligt för just det barnet. Fel skor eller stövlar kan vara en pina att få på, särskilt när det är overall och överdragsbyxor som ska på också.

Barnkläders märken och priser

Precis som när det gäller vuxenmode, finns det inom barnkläder ett brett utbud av märken och kläder i olika prisklasser. Många märken kan signalera en viss kvalité som är värd att betala extra för, och andra märken är berömda för sin stil och design.

Vad man väljer som förälder brukar variera, den som är modeintresserad själv kanske gärna vill fokusera på barnens stil, medan den som inte brukar bry sig om märken tittar mer på pris och funktion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×