varma kläder för barn

Varma kläder för barn

Under den kallaste delen av året är det viktigt att ha varma kläder så att ditt barn kan vara ute oavsett vad termometern visar. Vissa vinterdagar är det snö och is, andra dagar är den slaskigt och blött.

Det gäller att ha rätt förutsättningar i garderoben för att vara rustad för det mesta. Här är vår guide till de kläderna du bör ha, för att hålla ditt barn varmt under årets kallaste dagar.

Håll fötterna varma och torra

Barn tenderar att röra sig både i snö, vatten och slask, oavsett hur kallt det är ute. Därför är det viktigt att ha rätt stövlar eller kängor, beroende på hur vädret ser ut.

Är det riktigt kallt med minusgrader, snö och is, är ett par rejäla vinterstövlar att rekommendera. Se till att de är varma och håller tätt så att barnet kan leka i snön utan att bli kallt eller riskera att bli våt om strumporna.

Om det istället är nollgradigt så finns det risk att det blir alldeles för blött för att ha vanliga vinterskor eller kängor. Då är det istället läge att använda ett par fodrade allvädersstövlar. Då kan ditt barn leka både med vatten och slask, vilket garanterat kommer att vara lockande när vädret är på det humöret.

Det kan också vara bra att ha åtminstone något par lite varmare strumpor: ull, stickat eller raggsockor till exempel. Särskilt om ni har lite större stövlar som behöver fyllas ut kan ett par extra sockor var perfekt för jobbet. Om ni dessutom vill prova åka skridskor, är ett par tjockare strumpor perfekt i de annars så hårda skridskorna.

varma och torra fötter

Ytterkläder och overaller

Vintertid är det givetvis extra viktigt att ha ordentligt med kläder som täcker hela kroppen när ni är utomhus. Overaller är perfekt för de flesta barn, då de är både enkla att ta på sig, håller värmen och går bra att röra sig i när det är vinterlek på gång.

Vinteroveraller funkar för både små och stora barn; det är ett väldigt praktiskt plagg som håller tätt och inte släpper in någon snö, något som annars kan förstöra den roligaste av lekar om barnet bli kallt innanför kläderna.

Utöver overallen finns förstås jacka och täckbyxor som är ett smart sätt att kunna anpassa sig efter vädret. Om det inte är alltför kallt och inga snölekar står på agendan, räcker det kanske med en varm och skön vinterjacka.

Men är det riktigt kallt eller barnet kommer att leka i snön eller på isen, är det läge att dra på sig även täckbyxorna.

mössor och vantar

Mössor och vantar

Det är bra att ha ett par uppsättningar mössor och vantar, så att ni kan anpassa er efter kylan. Om det är riktigt kallt behöver barnet ha en väl fodrad vintermössa, gärna med öronlappar så att en stor del av huvudet och ansiktets sidor är täckta.

Är det lite mildare väder är istället en vanlig mössa, till exempel i ull, att föredra. Det är hur som helst bra att ha något att välja på. Tänk på att barn ofta är väldigt aktiva även på vintern, så om det är omkring noll grader ute blir barnet lätt svettigt om mössan är för varm.

Vantar är givetvis ett måste för barn som är ute och leker på vintern. Det är även här bra att ha lite olika alternativ att välja mellan.

Tjocka vintervantar för de kallaste dagarna. Till små barn brukar tumvantar och handskar vara bäst, medan lite större barn som kan ta på sig vantarna själv, ofta gillar vantar och handskar med fingrarna fria.

Utöver vintervantarna, kan det vara bra att ha ett par vattentäta överdragsvantar för barnen. Dessa är praktiska både på höst, vinter och vår, när det inte är alltför kallt men ändå är blött ute.

Barn brukar inte dra sig för att leka med vatten även när det är slaskigt och kallt, så se till att de inte blöter ner händerna för då blir de snabbt kalla!

ytterkläder overaller

Håll värmen med lager-på-lager-principen

En av nycklarna till att hålla barnet varmt på vintern är genom att klä barnet med flera lager, med luft däremellan. Till exempel genom att ha ett underställ eller t-shirt och långkalsonger under, tröja och byxor utanpå, samt jacka och täckbyxor överst.

Om overallen är tillräckligt heltäckande och varmt fodrad kan det dock bli för varmt med ett underställ eller långkalsonger. Om barnet dessutom går i förskolan och inte riktigt kan hjälpa sig själv att ta av långkalsonger eller extra strumpbyxor, kan de lätt bli för varma när de är inomhus. Då kan det vara bättre att skippa understället helt.

Men är det riktigt kallt, kan det vara skönt och tryggt att pälsa på sig ordentligt, från topp till tå, med underställ och hela paketet. Känn efter när ni har varit ute om barnet är svettigt under kläderna och anpassa er efter hur ditt barn känner sig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×