barnvagnar

Barnvagnar – vad är det för skillnad?

En bra barnvagn är oumbärlig i livet som småbarnsförälder. Uppfinningen som sådan har funnits i flera hundra år, och har underlättat livet för miljontals mödrar, eller föräldrar, runt om i världen.

Gå direkt till

Det kan vara värt att lägga ner lite tid och energi innan man köper barnvagn, på att fundera över detaljerna i jakten på den rätta vagnen för sitt barn. Det finns vissa uppenbara saker som skiljer vagnarna åt, utöver utseende, material och design.

Barnvagnar kan vara rätt dyra, åtminstone för den som vill ha en nyare modell. Samtidigt är det en investering som ska användas under flera år, och komfort och säkerhet brukar vara värt att betala för.

Olika typer av barnvagnar

Nu för tiden finns det ett antal olika kategorier när det kommer till barnvagnars utformning. Inom varje kategori kan vagnarna vara väldigt olika men i stora drag kan barnvagnar tillhöra någon av följande kategorier:

Duovagnar

Det finns duovagnar med separata delar för att antingen ligga, eller sitta i. Det brukar vara populärt att köpa en sådan från början eftersom barnet börjar med att ligga, och så småningom kommer att sitta och då är det skönt att kunna ha kvar samma vagn.

sulkyvagn
En sulkyvagn är smidigt att ha med sig

Sittvagnar och sulkys

Sittvagnar eller sulkys brukar vara lämpliga för barn som börjar bli lite större. Många sittvagnar går att vända beroende på om barnet vill sitta framåt och titta på utsikten, eller bakåt för tryggheten som kommer med att ha ögonkontakt med föräldern.

Syskon- eller tvillingvagnar

Syskonvagnar, eller tvillingvagnar, är som namnet avslöjar till för den som har flera barn som ska sitta i vagnen. Den som haft dubbel lycka och fått tvillingar kommer sannolikt att vilja investera i en syskonvagn som sin första vagn.

Även syskonvagnar kommer i olika modeller såsom sitt- eller liggvagn, duovagn eller sportvagn. Det finns även lite olika utformning för hur barnen sitter i vagnen, ofta är sätena bredvid varandra, men även varianter där de staplas som våningar ovanpå varandra förekommer.

tvillingvagn
En tvillingvagn behövs om ni får tvillingar

Sportvagnar

Det finns även vagnar som är anpassade för joggingturer, samt vagnar till cykeln för föräldrar som vill hålla igång med motionen även med småbarn.

Aktiva föräldrar brukar ofta äga mer än en vagn, medan de med lite enklare rutiner klarar sig bra med endast en. Livsstil, budget och hur stor plats för förvaring man har brukar spela in när det gäller vilken vagn, eller vagnar, som införskaffas.

Resvagnar

För den som ska resa med småbarn kan det vara skönt att ha en resvagn som är liten, lätt och enkel att fälla ihop. Generellt är bra att kolla så att vagnen får plats till exempel i bilen, eller där den behöver förvaras.

Det kan vara omständigt med alltför tung vagn för den som ofta åker buss eller tåg, medan det är skönt med en gedigen vagn för den som ofta promenerar. Större vagnar är mindre skakiga och ofta bättre och bekvämare för barnet att ligga i.

Olika hjuldesign

Vagnar kan vara utrustade med lite olika hjulformation: vissa har tre hjul, andra har fyra. På en del vagnar är hjulen fixerade och på andra kan framhjulen svänga. Vagnar med tre hjul kan upplevas lite smidigare, de är lättare att ta sig fram och svänga med.

Vagnar med fyra hjul är oftast lite stadigare och om hjulen är rejäla kan de ofta köra på lite grövre terräng. Vagnar som inte har svängbara hjul, oftast äldre modeller, kan vara lite knepiga att hantera på små ytor till exempel i butiker eller på bussar.

Det är även värt att kolla vad det är för typ av hjul. De är ofta gjorda antingen i solid plast, eller lufthjul med innerslang som pumpas med luft. Plasthjulen tenderar att vara lite hårdare, det ger mindre stötdämpning och åkturen kan bli skakigare, men risken för punktering uteblir.

Lufthjul ger ofta en mjukare åktur, klarar av olika terrängtyper, men kan även gå sönder eller behöva pumpas då och då.

barnvagn på vintern
Håll barnet varmt i barnvagnen med extra tillbehör

Tillbehör till barnvagnen

De flesta nya barnvagnar är anpassade för att använda olika tillbehör till. Vad som behövs beror bland annat på årstid samt var vagnen ska köras.

Några tillbehör som de flesta behöver är: ett regnskydd då det inte är kul att med blöta barn i vagnen, samt en åkpåse för att hålla värmen. Även filtar, sittdynor eller liknande är också vanliga tillbehör som hjälper barnet att sitta varmt och bekvämt i vagnen.

Det är extra viktigt att barnet är ordentligt varmt på vintern eftersom de ofta ligger still eller somnar i vagnen. Under de varma månaderna brukar solskydd, insektsnät med mera komma väl till pass; det går att underlätta och skydda barnet från de flesta tänkbara omständigheter.

Priserna på barnvagnar brukar variera från någon tusenlapp, upp till en bra bit över 10 000 kronor. Det är klokt att tänka igenom vilken typ av vagn man behöver, samt vilka tillbehör som kommer vara nödvändiga och sedan därefter börja jämföra vagnar i olika prisnivåer.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×