Innan du köper barnvagn

Saker att tänka på innan du köper barnvagn

Ett av de större köpen som nästan alla föräldrar gör, många redan innan barnet har kommit, är en barnvagn.

Det kan kännas svårt att navigera i den djungel av barnvagnar som finns på marknaden idag. Vilken modell passar mig? Vad behöver jag tänka på innan jag köper barnvagnen?

Frågorna brukar vara många inför köpet av den första barnvagnen. I den har artikeln försöker vi reda ut några av de funderingar som brukar dyka upp när det gäller barnvagnar.

För att lättare kunna välja vagn kan det vara bra att börja med att ställa sig själv några frågor:

Vilken barnvagn passar mig?

Om vagnen är till för en nyfödd eller en liten bebis, brukar många föredra en duovagn/kombivagn. Då har man tillgodosett sitt vagnsbehov för ett bra tag framöver.

Den lilla babyn kan ligga i vagnen, tills det är dags att börja sitta och då byter man till sittdelen.

Om det dessutom följer med, eller går att köpa till och montera på, ett babyskydd på vagnen är det plötsligt en väldigt flexibel uppsättning vagnar man har skaffat sig.

Däremot om barnet redan är ett par år när vagnen ska köpas, kan det istället vara lämpligt med en sittvagn eller sulky.

Det är också viktigt att kolla upp specifikationerna för vagnen, för att se hur stor vikt den klarar.

Många vagnar är anpassade för barn som väger max 15 kilo, men det är bra att kolla vad som gäller just för vagnen du är intresserad av.

Det ska tilläggas att många lite större vagnar av stadigare modell klarar större vikt än så, men generellt brukar tillverkarna skriva max 15 kilo för att vara på den säkra sidan.

Det innebär att vagnen går att använda till någon gång runt treårsåldern. Det finns även andra riktigt starkt konstruerade vagnar, där tillverkarna anger att de ska klara en vikt på en bra bit över 20 kilo.

Barnvagnstillbehör
Kan du ta med barnvagnen på stranden?

Var kommer jag att köra barnvagnen?

Om vagnen endast kommer att köras kortare sträckor i asfalterad miljö, kan en vagn med enklare hjul vara helt ok.

Däremot om den delvis kommer att köras i terräng, såsom skogsstigar, elljusspår, gräsytor och liknande, kan det var lämpligt med lite grövre hjul, gärna med luft.

För den som är riktigt sportig och vill ut och jogga eller cykla med vagnen kan det dessutom vara läge att köpa en separat extravagn avsedd för det ändamålet.

Viktigt är också att kolla vad vagnen har för hjul, är det svängbara eller fasta framhjul, och är det tre eller fyra hjul på vagnen.

Om vagnen behöver kunna svängas och manövreras på små ytor är det definitivt ett plus om den har svängbara framhjul, eller är en lätthanterlig trehjulsvagn.

Däremot om den kommer att köras långa sträckor i terräng så är det återigen stabilitet som är viktigt, gärna fyra stabila hjul.

Vad behöver jag för tillbehör till min barnvagn?

För den som kommer att använda vagnen mycket och ha barnet med sig överallt behövs det lite eftertanke kring tillbehör till barnvagnen.

En väska som passar till vagnen brukar vara ett smidigt sätt att hela tiden har det nödvändigaste till hands om barnet behöver något.

Kolla om vagnen har utrymme under för att förvara saker, vilket kan underlätta enormt om man är ute och handlar med vagnen.

Kolla om det finns passande regnskydd, eller andra tillbehör som känns nödvändiga, innan du köper vagnen för att säkerställa att du får din vagn komplett som du vill ha den.

Åkpåse är ett annat vanligt tillbehör som är bra att ha då kylan drar fram. För den stilmedvetne som vill att vagnen och tillbehören ska ha matchande design är det bra att kolla att alla delar finns i samma märke.

Smidig barnvagn
En smidig barnvagn kan även vara sportig

Hur stor är barnvagnen?

Fundera över hur stor vagnen får vara för att till exempel gå att få in i bilen eller var du än behöver kunna förvara den.

Tänk också på om du ska resa längre sträckor med den, på tåg eller flyg, och huruvida den är lämplig för det. För den som ska resa kan en separat mindre resvagn vara ett klokt val.

Är barnvagnen snygg?

Ens eget tycke och smak när det gäller design är inte att förglömma vid köp av en ny barnvagn.

Vagnen ska ofta vara med under många år så det är viktigt att välja modell med omsorg. Det finns många olika utseenden på vagnar, alla med sin unika design, färg och material.

Finare vagnar har ofta väldigt genomtänkta detaljer, till exempel när det gäller material på handtagen och andra smådetaljer. En bra vagn är både snygg, bekväm att köra, samt givetvis bekväm att sitta eller ligga i.

snygg barnvagn
Alla vill väl ha en snygg och funktionell barnvagn?

Tänk igenom ditt köp

Genom att noga tänka igenom sitt köp kan man slippa känner ånger över sin vagn i efterhand. Det vore synd att köpa en vagn som sedan inte lämpar sig för ens livsstil, eller inte är bekväm för barnet att sitta i.

Tänk på att en riktigt bra vagn behöver man bara köpa en gång.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×