Leksaker för barn

8 Vanliga leksaker för barn

Många leksaker för barn som är populära idag, har varit så i decennier. Andra leksaker är nya, och färska leksaksproducenter gör intåg på marknaden hela tiden.

I den här artikeln ska vi titta på några vanliga leksaker, och några typer av leksaker som många barn gillar att leka med.

Babyleksaker

För de yngsta barnen är det viktigt att leksakerna är stora, enkla att greppa, samt mjuka och ofarliga.

De flesta barn brukar ha något favoritgosedjur, en boll, klossar eller ringar att stapla, några leksaker som prasslar eller låter.

Lite barnböcker att läsa (eller tugga på) brukar också vara populärt. Bebisar och riktigt små barn brukar kunna leka med mesta; allt ifrån musikinstrument till soppslevar brukar vara populära.

byggleksaker
Byggleksaker är bra för lärandet

Byggleksaker

Från den tid då barnen börjar bemästra motoriken någorlunda, ända fram till vuxen ålder, brukar byggsaker av olika sorter vara populära. Lego eller andra klossar, tågbanor och bilvägar, husmodeller, robotar, allt som går att bygga och leka med gör sig väl som leksaker.

En fördel med många byggleksaker är att det går bra att börja litet för att se vad barnet tycker om. Därefter går det utmärkt att fylla på samlingen efter hand, och bygga på förrådet av klossar eller tågrälsdelar beroende på vad som är populärt.

Figurer och karaktärer som barnet känner igen

De flesta barn brukar tidigt få sina egna favoriter från böcker, spel, filmer och tv-program. Ibland kan det vara föräldrarnas gamla favoriter som går i arv, och ibland hittar barnen sina egna.

Många gånger finns det en hel värld av leksaker kopplade till barnprogrammen och böckerna. Allt ifrån actionfigurer och dockor, till leksakskök, spel, pussel och gosedjur; barn älskar saker med just sina favoritfigurer på. Även maskeradkläder av olika sorter, superhjältedräkter och prinsessklänningar är några exempel på populära sådana.

Leksaker på hjul
Leksaker på hjul är roliga och underhållande

Saker med hjul

Så fort barnet börjar lära sig gå, brukar det också bli intresserat av saker som rullar. Bollar av alla sorter är givetvis inräknade här, men även större saker att hålla i och styra själv.

Små barn som lär sig gå brukar gilla att hålla i och köra små vagnar, lite större barn börjar så småningom bli intresserade av cyklar, sparkcyklar, trampbilar, och alla andra fordon de själva kan manövrera. Hjulet är en av människans viktigaste uppfinningar och barn verkar förstå värdet av det direkt.

Sand, strand och snö

Ibland behövs inte mycket för att sysselsätta ett barn. Ett par spadar, en hink och kanske en leksaksbil eller grävmaskin och flera timmar av lustfyllt grävande kan sätta igång.

Sommaren är en underbar tid för utelek och det finns många klassiska leksaker som fungerar bra i såväl sandlådan som vid stranden. Vid stranden finns förstås även vattnet och alla möjligheter att flyta omkring i en badring eller på en luftmadrass, eller leka med badboll.

Förhoppningsvis är det inte allt för kallt i vattnet, för barnet brukar nämligen ofta vilja vara kvar i vattnet längre än mamma eller pappa.

På vintern lockar förstås snön till lek. Klassisk utförsåkning i backen har gått hem i alla tider, pulkor, kälkar, stjärtlappar och skidor finns i massor av olika modeller.

Leksaker för snö
Leksaker att använda i både snö och sand

Leksaker för att lära

Det finns väl genomtänkta leksaker ur ett pedagogiskt perspektiv för barn i alla åldrar. De minsta brukar börja lära sig känna igen siffror och bokstäver genom klossar, enklare pussel eller elektroniska leksaker med olika knappar och ljudeffekter.

För större barn finns det utmärkta leksaker för lärande inom allt ifrån naturvetenskap till språk och musik. Det brukar sägas att barn är små vetenskapsmän, som genom att pröva och studera resultaten av sina handlingar lär sig hur världen fungerar.

Det kan appliceras på en massa klassiska leksaker såsom kulbanor, dominobrickor eller andra spel där fysikens lagar tydliggörs.

Musikinstrument för barn är andra kul leksaker där allt från slagverk till keyboards finns tillgängligt. Inte idealiskt för den som vill ha ett tyst och lugnt hem, men ack så roligt för barnen med musikaliskt sinne.

Brädspel för barn

Barn brukar tidigt fatta tycke för spel, vilket är ett utmärkt tillfälle för dem att lära sig förstå hur regler fungerar, turordning, samt att kunna både vinna och förlora.

Spel med tärningar och pjäser har lång tradition och spel som Yatzy, Fia med knuff och Monopol är givna klassiker, men det finns mängder av smarta, roliga, kluriga och pedagogiska spel att välja mellan.

Leksaker som tröstar

Nästan alla barn har under någon tid i livet haft ett gosedjur som verkligen stått ut bland andra. Det kan vara en klassisk nallebjörn, något favoritdjur eller en figur från favoritfilmen. Att ha någon att krama om, ta med på resan och sova bredvid skänker trygghet till de flesta barn under en tid i livet.

När barnet väl har hittat sin favorit är det av största vikt att inte glömma bort att ta med den på resan, och tappa för allt i världen inte bort favoritnallen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×