leksaker och lärande

Leksaker och lärande

Barns fantasi och uppfinningsrikedom är nästan gränslös, i alla tider har barn hittat på lekar och lekt med leksaker.

Leksaker fascinerar redan de allra minsta barnen och fångar deras uppmärksamhet med sina starka färger, spännande former och material, samt olika ljud.

För större barn lockar ofta kreativa leksaker, eller saker som de känner igen från olika sammanhang: verklighetens, sagans, tv-spelens, och filmernas värld. De finns leksaker som passar för alla åldrar, till och med vuxna brukar ofta dras med i leken.

Det är inte ovanligt att föräldrar blir alldeles uppspelta över alla leksaker som finns; leksaker från förr kan frambringa varma känslor av nostalgi, och nya leksaker kan vara sådant de vuxna önskar hade funnits när de var små.

leksaker och kreativitet
Leksaker är bra för barns kreativitet

Billiga och dyra leksaker

Det finns leksaker i alla möjliga prisklasser, för alla åldrar och intressen. Simpla leksaker, som håller små barn aktiva i timmar, kostar sällan särskilt mycket.

För större barn finns nästan ingen gräns för hur avancerade eller påkostade leksaker kan vara, så det gäller att hitta en nivå som passar det egna hushållet.

Barnens sug efter leksaker kan ofta vara en bra ingångsport för lite större barn till att börja samtala om det egna ansvaret, att spara pengar och att hjälpa till i hemmet.

Trender inom leksaker kommer och går. Vissa saker kan vara väldigt populära bara över en kort tid, medan andra leksaker stått väl emot tidens tand. Som vuxen känner man ofta igen en del leksaker från ens egen barndom, medan andra är helt nya.

Det samma gäller inom det mesta av kultur, vissa barnprogram till exempel, har varit populära i decennier, medan andra nyare program är okända för de flesta vuxna.

Föräldrar brukar dock ganska snabbt bli uppdaterade om vad som är populärt eller intressant just nu, då barn tenderar att vara väldigt ivriga när de väl hittat något de vill ha.

Barn växer genom att leka med leksaker

Många leksaker för mig sig mycket nytta vad gäller barns utveckling. Pedagogiska leksaker, spel och pyssel erbjuder barn möjlighet att lära till exempel bokstäver, siffror och former.

De utvecklar även motoriska färdigheter genom att till exempel bygga med klossar, forma med lera eller lägga pussel.

Leksaker på stranden
Barn växer och lär genom leksaker

Många leksaker är underbara verktyg för att ge utlopp för barnens kreativitet. Alla typer av byggande och skapande, ritande och målande, lek med instrument och så vidare, låter barnen använda sin fantasi och upptäcka sin egen kreativitet.

Andra leksaker aktiverar barnen fysiskt, till exempel sommarleksaker för utomhusbruk, strandleksaker, eller bara vanliga saker att ha i sandlådan.

Det finns en anledning till att vuxna motionerar regelbundet, men inte barn: de rör sig nämligen hela tiden ändå. Bara en vanlig leksaksbil kan köras omkring många timmar innan barnet tröttnar.

På vintern kommer nya möjligheter till utelek, även då med full aktivitet såväl i backarna som i snödrivorna. Det finns leksaker som passar alla säsonger, både ute och inne, och barn tycks aldrig få nog av leken.

När barn leker med leksaker tar de ofta på sig roller, till exempel superhjälte, mamma och pappa, djur, talande fordon, tjuv eller polis, och så vidare.

Genom att sätta sig in i roller bortom sig själv tränar barnen sin empatiska förmåga, och sin förmåga att tänka utifrån andra perspektiv. De försöker förstå världen utifrån sina iakttagelser och växer som människor genom sin lek.

Leksaker kan ofta vara föremål för konflikter: avundsjuka och ovilja att dela med sig är vanligt. Det kan bli en prövning för barn att se andra barn leka med något de själva vill ha, eller att låta andra barn få prova favoritleksaken en stund.

Inte sällan kan en leksak stå orörd hemma i hyllan i flera veckor, tills den gången något annat barn är på besök och vill låna; då ska båda ha den samtidigt.

Att förhålla sig till sina och andras ägodelar är en fråga om övning för alla barn, och leksakerna erbjuder kanske den vanligaste arenan för denna livsviktiga övning.

Lär med ditt barn
Tillsammans lär du ditt barn att leka

Leka tillsammans med sitt barn

Leken är även ett förträffligt sätt för den vuxne att kommunicera och komma nära sitt barn.

Genom leken har den vuxne möjlighet att vara en förebild och visa till exempel hur samtal går till genom att turas om att tala och lyssna, att säga tack, att vara snäll mot lekkamrater, hur leksakerna fungerar och vad de heter, och mycket mer därtill.

Det är dessutom en chans för barnet att börja lära sig eget ansvar, att vårda om sina leksaker och inte minst att städa upp då de har lekt klart, vilket inte alltid är det lättaste för ett barn att ta till sig.

Alla barn gillar leksaker och även om det kan bli jobbigt med tjat och bråk om sakerna ibland, kan det till stora delar vara väldigt givande att som förälder sätta sig in i barnens värld genom leken, och utforska barnens intressen genom leksakerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×