Sovfår till bebisen

sovfår

Skall du köpa sovfår till din bebis så att han eller hon sover gott? Du har du tänkt helt rätt.

Det finns en del olika sovfår att välja bland och de flesta fungerar på samma sätt, men det är viktigt att din bebis tycker att det sovfår du köper är mysigt.

Dessutom är det viktigt som med alla produkter som du köper till dina små barn att det är bra kvalitet. Ett sovfår med dålig kvalitet kan lätta börja fälla och då blir det både jobbigt att städa samt att din bebis får det obekvämt med ludd och dylikt.

Köpa sovfår – här är bra exempel:

Svankudde - Sovfår

Sovfår som är formad som en svan

Se till att ditt barn har en gosig vän med denna Svankudde i Gräddvit från det populära märket Bloomingville.

sovgris

Sovfår som är formad som en gris

La Millous sömniga gris är den perfekta kudden till vagnen eller vaggan! Helt i öko-tex tyger och mjukaste kompisen att ha som kudde och sedan behålla som favoritsnutte.

sovorm

Baby Sovorm

Smart babyprodukt från NG Baby som kan följa med från graviditet till förskoleålder. Kan antingen användas som gravidkudde/amningskudde att forma efter eget behov eller varför inte knyta samman ändarna till ett tryggt babynest att använda i babyns säng eller när du lägger ditt barn att vila i stor säng.

Varma kläder för barn

varma kläder för barn

Under den kallaste delen av året är det viktigt att ha varma kläder så att ditt barn kan vara ute oavsett vad termometern visar. Vissa vinterdagar är det snö och is, andra dagar är den slaskigt och blött.

Det gäller att ha rätt förutsättningar i garderoben för att vara rustad för det mesta. Här är vår guide till de kläderna du bör ha, för att hålla ditt barn varmt under årets kallaste dagar.

Håll fötterna varma och torra

Barn tenderar att röra sig både i snö, vatten och slask, oavsett hur kallt det är ute. Därför är det viktigt att ha rätt stövlar eller kängor, beroende på hur vädret ser ut.

Är det riktigt kallt med minusgrader, snö och is, är ett par rejäla vinterstövlar att rekommendera. Se till att de är varma och håller tätt så att barnet kan leka i snön utan att bli kallt eller riskera att bli våt om strumporna.

Om det istället är nollgradigt så finns det risk att det blir alldeles för blött för att ha vanliga vinterskor eller kängor. Då är det istället läge att använda ett par fodrade allvädersstövlar. Då kan ditt barn leka både med vatten och slask, vilket garanterat kommer att vara lockande när vädret är på det humöret.

Det kan också vara bra att ha åtminstone något par lite varmare strumpor: ull, stickat eller raggsockor till exempel. Särskilt om ni har lite större stövlar som behöver fyllas ut kan ett par extra sockor var perfekt för jobbet. Om ni dessutom vill prova åka skridskor, är ett par tjockare strumpor perfekt i de annars så hårda skridskorna.

varma och torra fötter

Ytterkläder och overaller

Vintertid är det givetvis extra viktigt att ha ordentligt med kläder som täcker hela kroppen när ni är utomhus. Overaller är perfekt för de flesta barn, då de är både enkla att ta på sig, håller värmen och går bra att röra sig i när det är vinterlek på gång.

Vinteroveraller funkar för både små och stora barn; det är ett väldigt praktiskt plagg som håller tätt och inte släpper in någon snö, något som annars kan förstöra den roligaste av lekar om barnet bli kallt innanför kläderna.

Utöver overallen finns förstås jacka och täckbyxor som är ett smart sätt att kunna anpassa sig efter vädret. Om det inte är alltför kallt och inga snölekar står på agendan, räcker det kanske med en varm och skön vinterjacka.

Men är det riktigt kallt eller barnet kommer att leka i snön eller på isen, är det läge att dra på sig även täckbyxorna.

mössor och vantar

Mössor och vantar

Det är bra att ha ett par uppsättningar mössor och vantar, så att ni kan anpassa er efter kylan. Om det är riktigt kallt behöver barnet ha en väl fodrad vintermössa, gärna med öronlappar så att en stor del av huvudet och ansiktets sidor är täckta.

Är det lite mildare väder är istället en vanlig mössa, till exempel i ull, att föredra. Det är hur som helst bra att ha något att välja på. Tänk på att barn ofta är väldigt aktiva även på vintern, så om det är omkring noll grader ute blir barnet lätt svettigt om mössan är för varm.

Vantar är givetvis ett måste för barn som är ute och leker på vintern. Det är även här bra att ha lite olika alternativ att välja mellan.

Tjocka vintervantar för de kallaste dagarna. Till små barn brukar tumvantar och handskar vara bäst, medan lite större barn som kan ta på sig vantarna själv, ofta gillar vantar och handskar med fingrarna fria.

Utöver vintervantarna, kan det vara bra att ha ett par vattentäta överdragsvantar för barnen. Dessa är praktiska både på höst, vinter och vår, när det inte är alltför kallt men ändå är blött ute.

Barn brukar inte dra sig för att leka med vatten även när det är slaskigt och kallt, så se till att de inte blöter ner händerna för då blir de snabbt kalla!

ytterkläder overaller

Håll värmen med lager-på-lager-principen

En av nycklarna till att hålla barnet varmt på vintern är genom att klä barnet med flera lager, med luft däremellan. Till exempel genom att ha ett underställ eller t-shirt och långkalsonger under, tröja och byxor utanpå, samt jacka och täckbyxor överst.

Om overallen är tillräckligt heltäckande och varmt fodrad kan det dock bli för varmt med ett underställ eller långkalsonger. Om barnet dessutom går i förskolan och inte riktigt kan hjälpa sig själv att ta av långkalsonger eller extra strumpbyxor, kan de lätt bli för varma när de är inomhus. Då kan det vara bättre att skippa understället helt.

Men är det riktigt kallt, kan det vara skönt och tryggt att pälsa på sig ordentligt, från topp till tå, med underställ och hela paketet. Känn efter när ni har varit ute om barnet är svettigt under kläderna och anpassa er efter hur ditt barn känner sig!

Mellandagsrea på barnkläder

mellandsgarea barnkläder

Som ni säkert vet är julafton nu över och vi har en spännande tid framför oss. Nu när du har det lugnt med familj och vänner under juletiden så varför inte passa på att tänka igenom vad ditt/dina barn behöver året som kommer.

Varför då detta, jo det är ju dags för mellandagsrea! Shoppa loss när butikerna säljer slut på produkterna de vill bli av med för att köpa in nytt och för att tömma lagren inför det kommande året.

Här följer lite erbjuden som du kan dra nytta av.

50% rabatt på Babyshop.se

Under mellandagsrean ger Babyshop 50% rabatt på utvalda produkter. Du hittar produkterna genom att klicka på knappen som går till Babyshop.

Upp till 70% rabatt på Babyland

Ta chansen och fynda med upp till 70% rabatt under mellandagsrean på Babyland. Genom att klicka på knappen kommer du direkt till rätt sida på Babyland.

Upp till 40% rea på Reima

Fynda kvalitetskläder från Reima. De har just nu upp till 40% rabatt på deras produkter. Det är svårt att hitta så bra barnkläder till så bra pris, gå till Reima.

Bugaboo Fox test och recension

Jag har fått många frågor om barnvagnen Bugaboo Fox från er läsare genom e-post och Instagram, och här kommer ett detaljerat test och recension om Bugaboo Fox. Jag vet att det har tagit tid, men bättre sent än aldrig 😉

Kortfattat om Bugaboo Fox

En elegant prisbelönad och lyxig barnvagn, den eleganta Fox är Bugaboos lättaste barnvagn för vardagsbruk.

Vackert utformad med anpassningsbara färger på tyget och en väl tilltagen liggdel – första gången kan det vara lite knepigt att byta från liggdel till sittdel, men eftersom det inte görs så ofta så ser jag inget problem i det.

Viktiga funktioner hos Bugaboo Fox

Lämplig att användas för:Nyfödd och upp till 17 kg
Typ av vagn:Terräng
Vikt:9,9 kg
Resekompatibel:Ja
Total kostnadMed full utrustning från 12 720 kr

Köp Bugaboo Fox på Babyshop

Babyshop är en av de få butiker i Sverige som säljer Bugaboo Fox och med alla dess tillbehör. Se till att du får en riktig försäkring och garanti genom att handla från Babyshop.

Vad är Bugaboo?

Bugaboo är ett varumärke som knappt behöver någon introduktion, som ett av de mest populära märkena på marknaden känner de flesta föräldrar till det.

Det nederländska varumärket är placerat i topp på denna tuffa marknad och ses som det ultimata valet inom valet av vagnar för stadsmiljös.

Bugaboo använder djur i sina modellnamn så som Cameleon, Donkey, Buffalo och Bee, den senaste Fox har blivit användarnas favorit.

Som nästa generations barnvagn för Bugaboo lovar modellen Fox “den bästa körupplevelsen hittills” och fantastiska möjligheter till att anpassa vagnen.

Vad som ingår i Bugaboo Fox Standrdpaket
Vad som ingår i Bugaboo Fox Standardpaket

Hur kompakt är Bugaboo Fox?

Mycket. Foxen har ett sätt att vika ihop den i en del, då den dessutom kan stå fristående. Det är även möjligt att vika ihop den i två separata delar, men fortfarande så kan den vara självstående.

Är det lätt att fälla ihop Bugaboo Fox?

Ja. Bugaboo säger själva att Foxen har ett sätt att vika ihop den med en hand, dock så underlättar det med två händer!

Knapparna för att fälla ihop vagnen är de samma som alla andra vagnar i Bugaboo familjen. Ramen kollapsar intuitivt när du trycker och drar i fliken på vardera sidan av handtaget. Den fälls genialt med det vändbara sätet i båda positionerna.

Är Bugaboo Fox lätt att fälla ut?

Bugaboo Fox har ett låssystem på insidan av ramen. Du vrider lätt på låset och växlar till upplåsningsläge. När du lyfter handtaget öppnas det intuitivt och låses snabbt på plats. När du trycker ner på det fasta handtaget öppnas sedan framhjulen och fälls ut fullständigt. Se filmen nedan så ser du hur smidigt det är.

Bugaboo Fox Förvaring

Hur lätt är det att förvara Bugaboo Fox?

Självstående i alla konfigurationer gör Bugaboo Fox till en hit för förvaring. För att fälla ihop vagnen med liggdel eller sittdel och slänga in den i bagageutrymmet löser man på några sekunder.

Är det lämpligt att använda Bugaboo Fox för nyfödda?

Ja med liggdelen. Bugaboos liggdel är en av de längre på marknaden med sina 90 cm, så att du kan använda denna så länge som ca 6-9 månader, detta naturligtvis förutsatt att ditt barn gillar att ligga där. Maximal vikt för ett barn i liggdelen är 9 kg.

Från och med 6 månader kan du om du vill sätta  bebisen i sittdelen.

När det väl är dags att byta från liggdel till sittdel så kan det vara lite komplicerat för en ny användare av Bugaboo Fox. Så var inte stressad eller i tidsnöd när du skall byta.

Bugaboo-Fox-Liggdelstyg

Hur är förvaringskorgen?

Under barnvagnen finns det en korg som mäter över hela undersidan. Den rymmer en hel del, och du får enkelt plats med lite leksaker samt lite varor från den dagliga handelsrundan i din lokala butik.

Det finns två inre förvaringsfickor som är perfekta för att förvara mindre föremål som din mobil eller för att ha med sig våtservetter, napp eller några blöjor.

Är Bugaboo Fox lätt i vikt?

Foxen är inte för tung och är tillräckligt lätt att bära med hela ramen. Med sina 9,5 kg är den lättare än några av dess konkurrenter, men inte alla.

Hur är Bugaboo Fox att använda i parker, över rötter, uppför kullar samt i snö?

Bugaboo säger att Fox är den bästa modellen för att köra, hittills. Med en ny hjulupphängning och en ny centralfästeupphängning gör denna barnvagn smidig även vid ojämn körning.

När man kör den på leriga vägar eller i snö så ändrar man enkelt hjulen så de låser sig och bara pekar framåt, detta gör att vagnen enkelt rullar även på jobbiga underlag utan något direkt motstånd.

Köp Bugaboo Fox på Babyshop

Babyshop är en av de få butiker i Sverige som säljer Bugaboo Fox och med alla dess tillbehör. Se till att du får en riktig försäkring och garanti genom att handla från Babyshop.

Hur fungerar Bugaboo Fox som en statsvagn?

Helt perfekt. Denna vagn är som gjord för stadsmiljö, du rör dig så enkelt och friktionsfritt i shoppingcenter och i trånga gångar, trottoarer och övergångsställen.

Där en del barnvagnar kan rycka till på sänkta kantstenar jobbar Foxen lätt över sänkta kantstenar utan att behöva använda någon muskel alls.

För att komma över högre kantstenar måste du lägga lite vikt på handtaget, men det behöver du på alla barnvagnar! På bussen, parkerad i trånga utrymmen, kan den sticka ut lite då handtaget tar plats. Men det fixar du enkelt genom att sänka styret så långt ner som möjligt.

bugaboo fox i uppförsbacke

Ger Bugaboo Fox bra valuta för pengarna?

Bugaboo Fox är ingen budgetvagn utan är en lyxig vagn med bra stabilitet. Vissa budgetvagnar kostar lika mycket som bara aluminiumramen.

Men även om detta är en relativt dyr vagn så får du med många tillbehör när du köper hela paketet samt att detta är en vagn som garanterat kommer ha ett bra andrahandsvärde vilket är viktigt att tänka på när du köper en ny vagn.

Är det värt att styla/efteranpassa Bugaboo Fox?

Nej, grundutförandet av Bugaboo Fox räcker gott och väl. Det är lite som med en bil, om du vill förbättra eller snygga till vissa funktioner. Men för att göra vagnen snyggare i dina favoritfärger och du har råd, varför inte?

Är Bugaboo Fox enkel att resa med?

Ja. Med adaptrar för babyskydden Maxi-Cosi, Peg-Perego, Britax och Chicco gör att du enkelt kan använda din favoritbarnstol tillsammans med Bugaboo Fox.

bugaboo fox position sittdelÄr storleken för sittdelen bra?

Ja. Bugaboo har genomgående bra sittdelar i alla modeller och så gäller även Bugaboo Fox. De är bekväma, väl vadderade och stora.

Är Bugaboo Fox bra om jag är lång?

Den maximala höjden på Bugaboo Fox är bra. Jag har pratat med längre personer som efter att ha testat Foxen under en tid inte har mycket att klaga över.

Du kan hitta bättre vagnar om du är extremt lång, men för den lite längre personen, inte extremt, passat Bugaboo Fox bra.

Bugaboo Fox , justerbart styre

Är Bugaboo Fox enkel att hålla ren och tvätta?

De flesta delar av Bugaboo Fox är alla avtagbara och tvättbara i maskin vid 30 grader. Glöm inte att ta ut skummet i sittduken innan du tvättar, eftersom det inte kommer att klara sig i en maskintvätt, och torktumla inte!

Skummet ska rengöras med en fuktig trasa, samma som med ram / chassi, kundvagn, hjul, regntäcke, madrass och grepp.

Spraya gärna hjulen lite då och då med smörjande medel, efter att du gjort rent dem från grus och smuts.

Vem skulle Bugaboo Fox vara mest användbar för?

För föräldrar i förorten, eller stadsbor där livsstilen kombineras mellan bil och promenader. Bugaboo Fox går bra att pendla med, men den är inte smidig om du skall upp och ner i tunnelbanan varje dag.

Bugaboo Fox Stellar

Kan taket användas som solskydd?

Ja. Taket är vattenavvisande, erbjuder UPF50 + -skydd och är helt utdragbar tack vare den gömda blixtlåsöppningen på baksidan av huven. Den är tillräckligt stor och har en bra täckning för att hålla solljus borta.

Hur är däcken på Bugaboo Fox?

Däcken är utmärkta för torra terränguttag men ibland på en regnig, lerig dag i parken kan det vara lite svårt att dra vagnen framåt. Hjulen blir i princip lite tilltäppta av lera då det inte finns tillräckligt med mellanrum mellan däcket och de andra delarna.

Däcken fungerar även bra i snö och har ett bra fäste tillsammans med att du kan tvinga hjulen i en position rakt fram.

Är bromsarna på Bugaboo Fox enkla att använda?

Ja. Det är enkelt. De är tydliga, uppenbara och enkla att använda – du hör alltid ett klart klick. Den kan tillfälligt rulla framåt för att klicka på plats, men du har alltid den lugnande röda indikatorn som visar att bromsen är i.

Bugaboo Fox Broms

Passar Bugaboo Fox i bagagerummet i bilen?

Detta beror naturligtvis på vilken bil du har, men om du har en normal bil med ett normalt bagageutrymme så kommer den garanterat passa. Detta då den i ett fullt ihopfällbart läge blir väldigt platt.

Bugaboo Fox Fälla ihop till bilen

Vad finns i paketet när man köper Bugaboo Fox?

 • Basbox inklusive chassit
 • Ram
 • Liggdel
 • Handtag
 • Regnskydd

Vilka tillbehör finns tillgängliga?

Vad?Pris:Köpa:
Skötesväska559 krKöp här
Sittdyna i ull1219 krKöp här
Smartphonehållare389 krKöp här
Snacksbricka509 krKöp här
Breezy Sun Canopy:799 krKöp här
Navkapslar:280 krKöp här
Canopy599 krKöp här
Sittdel890 krKöp här
Mugghållare309 krKöp här
Wheelboard1180 krKöp här
Maxi-Cosi babyskydd509 krKöp här
Sittfoder:659 krKöp här
Parasoll:509 krKöp här

Så vad tycker jag om Bugaboo Fox?

Detta är en av de bättre och smidigare barnvagnar jag har använt. Den ger ett genuint intryck och kvalitet. Detta är en barnvagn som håller i många år och garanterat dessutom kommer att ha ett bra andrahandsvärde vilket gör att du får tillbaka en del av inköpspriset efter att ditt/dina barn växt ur vagnen.

Julklappar till Barnen med extra rabatt!

julklappar till barn

Nu är det jul igen, och med det vet vi vad som väntar för de allra flesta lyckliga. Vi får tid att spendera med familjen och känna hur mycket vi tycker om varandra.

Men det är även barnens tid, då det skall finnas mängder av kärlek och värme.

Självklart är inte gåvor, leksaker, och julklappar det allra viktigaste, men att se lyckan i barnens ögon när de öppnar julklappar är svårt att motstå.

Men självklart kostar det pengar, och varför inte spara en slant genom att köpa julklappar på rea.

Julklappar, leksaker, babyprodukter med mera

BabyShop erbjuder de just nu extra rabatter i deras outlet med en speciell rabattkod: XMASOUTLET

Ange denna kod innan du betalar, och tänk på att den totala ordersumman skall vara minst 799 kr.

De har extra bra priser på julklappar så som Barnkläder, Barnskor, Accessoarer, Babyprodukter och Leksaker.

Julklappar till Barnen med extra rabatt!

Just nu! Extra rabatt i BabyShop’s outlet, passa på och köp alla julklappar till superpris

Black Friday på barnkläder och babyprodukter

black friday barnkläder

Snart är det åter igen dags för Black Friday som är en av årets största shoppingdagar i Sverige och i många andra delar av världen.

Få har säkert missat vad Black Friday är och vad det ger oss shoppingfantaster för fördelar, men här kommer ändå en liten påminnelse vad vi kan vänta oss:

 • Butiker på nätet och i fysiska butiker chock sänker priserna.
 • Det blir väldigt trångt i de fysiska butikerna
 • Det gäller att vara snabb innan kampanjvaror tar slut
 • REAN gäller bara en kortare period, vanligtvis en dag. Men det håller faktiskt på att ändra sig, så framöver kan det nog hålla i sig en hel vecka.

Det gäller att tänka igenom vad du behöver innan Black Friday, så du är förberedd. För som sagt, många kampanjvaror tar slut snabbt, vilken gör att du måste slå till direkt.

Black Friday på Barnkläder

Barnkläder och alla typer av kläder till både bebisar och större barn brukar vara väldigt billigt i många butiker under Black Friday. Detta då det redan är hård konkurrens på Barnkläder, och i och med Black Friday så ökar denna konkurrens ännu mer.

Black Friday kampanjer på barnkläder

Här nedan har jag samlat butiker som kommer att ha kampanjer under Black Friday. Se till att komma tillbaka hit under Black Friday  så kommer ni att hitta uppdaterade rabatter och rabattkoder som jag samlar ihop från olika butiker.

Erbjudande under Black Week från Bamba. Upp till 60% rabatt på utvalda barnkläder, klicka här för att ta del av rabatten.

Bamba Black Week
Bamba Black Week

Black Friday kampanjer på Barnskor

Erbjudande under Black Week från Bamba. Upp till 60% rabatt på utvalda barnskor, klicka här för att ta del av rabatten.

Black Friday kampanjer på leksaker

Ta vara på tillfället och köp leksaker och julklappar till barnen under Black Week till upp till 70% rabatt på Stor & Liten. De har en speciell Black Week sida som du tar del av genom att klicka här.

Stock & Liten Black Week

Black Friday kampanjer på babyprodukter

Under Black Week kan du köpa babyprodukter med upp till 75% rabatt! Detta är inte ofta det händer så missa det inte. På BabyLand så har en 75% rabatt på utvalda produkter, sidan hittar du här.

Babyland Black Week

Saker som gör hemmet och det dagliga säkert med barn/bebis

barnsäkerhet

Barn lever i nuet och följer sin nyfikenhet när de tar sig fram i vardagen.

Små barn har ingen möjlighet att avgöra vilka situationer som kan vara farliga och därför är det viktigt att vi som föräldrar ligger steget före hela tiden.

Det finns en del enkla hjälpmedel som kan bidra till att göra ditt hem säkert för ditt barn eller din bebis. I den här artikeln går jag igenom några produkter som gör vardagslivet säkrare där hemma, i hushåll där små barn rör sig.

Barngrind

En barngrind gör det enkelt att spärra av delar av hemmet som kan vara farliga för ett litet barn att röra sig på. Vanligt är att grinden spärrar av en trappa, eller blockerar ingången till rum där barn inte bör vistas.

barngrind
En barngrind gör det säkrare med trappor

Barngrinden är en smidig säkerhetslösning i hemmet eftersom den är enkel att öppna och stänga för vuxna, men håller barnet skyddat från faror när den är stängd.

Redan från den stund då barnet börjar krypa och ta sig fram på egen hand i hemmet, kan en barngrind vara klokt att ha på plats.

Det ger dig som förälder ett lugn även när barnet för korta stunder försvinner utom synhåll.

Genom att spärra av trappor och rum som är riskabla miljöer för små barn, har du checkat av en stor del av det som krävs för att hålla ditt hem säkert i livet som förälder till aktiva små barn.

Babyvakt

Ett annat hjälpmedel som skapar trygghet för barnet och sinnesro för föräldrarna, är en babyvakt.

De kan även kallas babymonitor och är ett smart system som gör det möjligt för en förälder att höra om barnet ger ljud ifrån sig, varifrån som helst i huset.

babyvakt
En babyvakt eller baby monitor underlättar enormt

För de flesta småbarnsföräldrar innebär det en ständig stress att lämna sitt barn utan uppsikt. Oavsett om barnet sover eller är vaket, vill man som förälder hela tiden vara försäkrad om att allt är som det ska.

Det är inte ovanligt att oerfarna föräldrar tittar till sitt sovande barn flera gånger i timmen, på grund av den ständiga oron som finns där.

En bra babyvakt är försedd med ljudkänslig mikrofon på den del som placeras i närheten av barnet, och högtalare som spelar upp ljuden hos föräldern.

Så fort barnet låter kommer du att märka det med en babyvakt och kan snabbt titta till ditt barn. Vissa babyvakter har även kamera så att du kan hålla ett öga på barnet oavsett var i hemmet du är någonstans.

barn och säkerhet

En babyvakt kan lindra stressen som följer med föräldrauppdraget och underlätta för dig som behöver hinna med dina egna ärenden till exempel när barnet vilar.

Skåp- och lådregel

En vanlig skada som nyfikna barn råkar ut för, är att klämma sina små fingrar i ett skåp eller en låda som skjuts igen.

Det är väldigt lätt hänt och barn saknar förmågan att förutse att fingrarna är i fara när en lucka eller låda är på väg att stängas över dem.

Lyckligtvis finns det ett billigt och enkelt sätt att göra skåp och lådor säkra för ditt barn, genom att sätta dit en regel som förhindrar att de stängs igen utan att först trycka ner regeln.

lådregel

Genom att installera skåp- och lådreglar på de platser som barnet kan komma åt, och är nyfiken på, minskar du drastiskt risken för att barnet ska råka klämma sig.

Det förhindrar dock inte barnet från att vara fortsatt nyfiken, så håll koll så att barnet inte kommer åt några olämpliga föremål i lådor och skåp!

Klämskydd till dörr

Ett klämskydd till dörren är precis vad det låter som. Det fungerar genom att det förhindrar dörren från att stängas helt och skyddar därmed barnet från att klämma fingrarna i dörren.

Det är vanligare än vad många tror att barn klämmer sig i dörrar. Särskilt i fall då flera små barn leker fartfyllda lekar inomhus kan det hända att en dörr smälls igen riktigt hårt över fingrarna och barnet skadar sig allvarligt.

klämskydd
Se till så att inte barnet klämmer sig vid dörrar och skåp

Ännu mindre barn som håller på lära sig gå använder omgivningen för att ställa sig upp och hålla balansen. Där finns också en risk att klämma sig om barnet använder dörren som stöd för att stå.

Det är enkelt att montera ett klämskydd, ofta krävs inte ens några verktyg. Genom att installera klämskydd på de dörrar som barnen kommer åt och brukar använda i hemmet, har man gjort mycket för att minska risken att barnet skadar sig.

Det går även enkelt att ta med sig klämskydd till exempel på semester eller vid besök hos släkt och vänner. Klämskyddet är en billig och enkel investering som gör stor insats för barnets trygg- och säkerhet i hemmet.

4 saker du måste ha till din bebis

4 saker du måste ha till din bebis

Det finns ett enormt utbud av produkter för bebisar. Många saker är sådana som föräldrar upptäcker längs vägen att de behöver, när behovet uppstår. Men det finns även saker som tveklöst kommer att komma till användning under den första tiden i barnets liv.

I den här artikeln listar jag 4 saker du måste ha till din bebis.

Barnvagn
Barnvagn måste du ha till din bebis

1. Barnvagn

Att komma ut i friska luften, att få röra på sig och att kunna transportera sitt barn, berikar livet enormt för alla nyblivna föräldrar.

Det ger även bebisen en chans att komma ut för att se och uppleva världen. De flesta föräldrar tar en barnvagn för givet, men föreställ dig ett liv utan en!

Bara att ta sig ut ur huset hade blivit ett jätteprojekt. Många duovagnar kommer dessutom med ett babyskydd, vilket ger möjlighet att fritt och tryggt kunna resa med det lilla barnet, när- och var som helst.

Det finns olika vagnar, anpassade för olika syften, så se till att sätta dig in i vilket typ av vagn som passar just dina behov. Många föräldrar hinner samla på sig flera vagnar med tiden, till exempel en extra resvagn, sport- eller cykelvagn.

Det är ingen brådska att skaffa allt sådant på en gång, du märker själv vilka behov just du kommer att ha. Däremot menar vi att en första vagn är ett absolut måste för att göra livet med bebis så mycket enklare, direkt från start.

Du kan läsa mer om barnvagnar i min artikel om just barnvagnar som du hittar här.

skötväska
Skötväska är bra för att samla alla prylar till din bebis

2. Skötväska

Som småbarnsförälder gäller det att alltid vara redo för det mesta. En bra skötväska är snygg, stilren och har plats för allt din bebis behöver ute på era äventyr.

Det finns många fina väskor som matchar nästan vilken vagn som helst så det är värt att leta lite efter en egen favorit.

I en skötväska ska det finnas plats för alla nödvändiga saker såsom:

 • Blöjor
 • Blöjpåsar
 • Ombyteskläder
 • Extra filt
 • Tvättservetter
 • Tuggleksaker / nappar

Utöver det kan det i en större modell finnas plats för lite extra saker, till exempel extrakläder till mamma, böcker, matsäck, smink och så vidare. Eftersom skötväskan hela tiden är med er, är den praktisk att både ha saker till barn och mamma i.

Alla som har erfarenhet av livet med småbarn vet hur stressig vardagen kan vara. Därför är en färdigpackad skötväska ett definitivt måste på vår lista av saker du måste ha, som förälder till en liten baby.

matstol
En matstol där din bebis äter är praktiskt och underlättar vardagen

3. Matstol

När barnet börjar lära sig att sitta upp själv, kommer det snart att kunna sitta med resten av familjen och äta vid matbordet. För att föräldrarna ska kunna ha händerna fria, utan att ha barnet i knät, är det väldigt smidigt med en bra matstol för barn.

En bra matstol ska hålla barnet säkert, så att det inte kan ramla ur eller välta stolen. Det ska även vara enkelt att hålla stolen ren, eftersom det definitivt kommer att kladdas en hel del med maten den första tiden.

Matstolar för barn kommer i många olika utformningar och är gjorda i olika material. Trä- eller plaststolar är vanligast. Vissa stolar är anpassade för de minsta barnen och det går att spänna fast barnet för maximal säkerhet.

Andra stolar är mer enkla i sin utformning och passar bäst för barn som har tränat upp sin balans ordentligt innan de sitter själva.

En bra barnstol kan användas i flera år, och skänker glädje till familjemiddagarna redan under barnets första år i livet. Därför har barnmatstolen en given plats på vår måste-ha-lista för alla småbarnshem.

spjälsäng
En spjälsäng där din bebis sover själv är bra för säkerheten

4. Spjälsäng

Alla behöver en trygg plats att sova på. Barn behöver en plats där de känner igen sig, och föräldrar behöver veta att barnet ligger bra och inte riskerar att ramla ur sängen eller göra sig illa.

Att tidigt skaffa en fast sovplats för barnet gör att ens hem känns välkomnande och redo för en snabbt växande liten bebis.

I början väljer många föräldrar att sova bredvid sitt barn på natten. Det underlättar också amning och ger trygghet att hela tiden vara nära sin bebis.

Trots det är det också många som redan från början skaffar en spjälsäng. Även jag har med det på min lista över de saker som behöver finnas i ett hem där en bebis ska växa.

Eftersom en baby sover vid många tillfällen under ett dygn, är det skönt att ha en trygg plats att lägga ner barnet när det har somnat.

Är barnet riktigt litet kan till exempel ett babynest placeras i spjälsängen för en maximalt bekväm och säker sovplats. När barnet börjar bli lite större kan man börja prova att låta barnet sova själv på natten också.

Det brukar variera när barnet, och mamman för den delen, är redo att ta det steget. Känn ingen stress, utan njut av den mysiga tiden med din bebis, men ha spjälsängen redo för det gör livet så mycket enklare när barnet har en färdig sovplats att ligga i.

Jag hoppas att mina tips hjälper dig att komma igång med det underbara mammalivet och göra det till en naturlig del av din vardag, snabbt.

Och som alltid, kom ihåg att njuta!

Köpa Bärsele eller Bärsjal?

bärsele & bärsjal

Ett litet barn blir snabbt tungt att bära i sin famn. Nya föräldrar blir ofta förvånade över hur snabbt det börjar kännas i armarna, eller i värsta fall i ryggen, av att bära runt på en liten bebis.

Att ha en bärsele eller en bärsjal, underlättar när en förälder vill ha barnet nära, men vill ha avlastning eller behöver ha händerna fria.

Både bärselar och bärsjalar kommer i många olika märken, färger och design. Stilmässigt går det att hitta något som passar de flesta smaker.

Gå direkt till:

Men vad är egentligen skillnaden på en bärsele och en bärsjal? Vilket är bäst?

I den här artikeln går jag igenom vad en bärsele och en bärsjal är för något, samt vilka fördelar eller nackdelar de olika varianterna har.

Bärsele
Att ha bebisen i en bärsele ger dig frihet

Bärsele

En bärsele liknar till viss del en ryggsäck till utseendet, med axelremmar och ofta remmar runt midjan som spänns fast. Många varianter går att ha både på framsidan av kroppen, såväl som på ryggen.

Det brukar även gå att anpassa barnets position, om det vill sitta framåt- eller bakåtvänt. Bärselen brukar vara populär för att den är så smidig att ta på och av, bara ett klick med spännet så är det klart.

Det finns många fördelar med att använda en bra bärsele. Här listar vi några av dem:

 • Enkelheten – En bärsele är ofta väldigt enkel att ta på sig och placera barnet i.
 • Stadighet – En bra bärsele erbjuder bra stöd för barnet som sitter i den. Små barn behöver extra stöd för nacken, så det gäller att se till att modellen man köper har detta.
 • Bra viktfördelning – En bärsele som sitter rätt avlastar barnets vikt på ett balanserat sätt. Det gör det bekvämt att bära barnet även längre stunder.
På stan i bärsele
Håll koll på det lite äldre och yngre barnet med en bärsele

Några nackdelar med bärselen, som gör att vissa kanske föredrar en bärsjal, är:

 • Närheten – Att bära barnet i bärsele skapar en viss distans till barnet. Många föräldrar vill gärna ha sin bebis tätt emot kroppen, för att kunna ge värme och trygghet.
 • Priset – Även om priserna varierar, brukar en bärsele kosta lite mer än de flesta bärsjalar.
 • Anpassningsbarhet – Om flera personer ska använda bärselen behöver den ofta justeras om för att sitta bra hos de olika användarna.
bärsjal
Bärsjal är ett lättare och tunnare alternativ

Bärsjal

En bärsjal är ett specialdesignat tygstycke som knyts runt kroppen för att tryggt och nära kunna bära sitt barn. Det är ofta tillverkat i ett elastiskt material för att kunna dras åt och sitta nära kroppen utan att strama för mycket.

I många länder runt om i världen har kvinnor en lång historia av att använda olika tygstycken för att bära barnen i. Rätt utfört ger det en väldigt ergonomisk avlastning och gör det möjligt att bära barnet med sig många timmar utan några större besvär.

För att kunna använda en bärsjal behöver man lära sig knyta den, vilket kan göras på flera olika sätt, för att placera barnet i många olika positioner. Det kan dock vara lite knepigt första gången, men det finns bra guider, ha tålamod!

Barnet kan sitta på fram- eller baksidan av kroppen, i liggande position eller i så kallad grodposition. Det finns stora möjligheter till variation, så bärsjalen är mycket flexibel på det viset.

Många gillar bärsjalen för att den på ett naturligt sätt låter barnet ligga emot kroppen. Om den knyts rätt kan den också ha stora ergonomiska fördelar, och bidra till att avlasta kroppen även under långa tidsperioder.

Det finns alltså många fördelar med en bärsjal. Här listar jag några av dessa:

 • Närhet – Många föräldrar gillar att ha barnet nära inpå kroppen och bärsjalen ger möjlighet för ett litet barn att sitta tätt emot den som bär sjalen.
 • Smidighet – En bärsjal väger nästan ingenting och kan enkelt vikas ihop och tas med på resa eller utflykt.
 • Priset – De flesta bärsjalar går att få till ett väldigt överkomligt pris.

Några nackdelar som en del upplever med bärsjalen är bland annat:

 • Komplicerat – Vissa upplever att det är komplicerat att knyta en bärsjal. För den som inte är van eller som inte gillar det sättet att bära barnet, kan det upplevas väldigt krångligt att fästa sjalen runt kroppen och få barnet att sitta bekvämt.
 • Långsamt – Även för den som fått kläm på hur en bärsjal ska knytas, är det ofrånkomligt att den tar lite längre tid att få på plats än en bärsele. För den som behöver flytta barnet fram och tillbaka in och ur en bärsjal kan det bli lite väl omständigt.

Avslutningsvis

Det finns helt klart både fördelar och nackdelar med både bärsele och bärsjal. Många föräldrar skaffar både och, eftersom det är olika vilken man själv kommer att gilla mest.

Bärsele när du varndrar
Gå på vandring i naturen med din bebis i en bärsele

Barn är dessutom olika, vissa barn har svårt att sitta bekvämt i en bärsjal, medan andra trivs som allra bäst nära mamma, insvept i tyget.

Oavsett vad man väljer är det viktigt att se till selen eller sjalen sitter bekvämt, bidrar till att avlasta kroppen och att barnet sitter tryggt och säkert.

8 Vanliga leksaker för barn

Leksaker för barn

Många leksaker för barn som är populära idag, har varit så i decennier. Andra leksaker är nya, och färska leksaksproducenter gör intåg på marknaden hela tiden.

I den här artikeln ska vi titta på några vanliga leksaker, och några typer av leksaker som många barn gillar att leka med.

Babyleksaker

För de yngsta barnen är det viktigt att leksakerna är stora, enkla att greppa, samt mjuka och ofarliga.

De flesta barn brukar ha något favoritgosedjur, en boll, klossar eller ringar att stapla, några leksaker som prasslar eller låter.

Lite barnböcker att läsa (eller tugga på) brukar också vara populärt. Bebisar och riktigt små barn brukar kunna leka med mesta; allt ifrån musikinstrument till soppslevar brukar vara populära.

byggleksaker
Byggleksaker är bra för lärandet

Byggleksaker

Från den tid då barnen börjar bemästra motoriken någorlunda, ända fram till vuxen ålder, brukar byggsaker av olika sorter vara populära. Lego eller andra klossar, tågbanor och bilvägar, husmodeller, robotar, allt som går att bygga och leka med gör sig väl som leksaker.

En fördel med många byggleksaker är att det går bra att börja litet för att se vad barnet tycker om. Därefter går det utmärkt att fylla på samlingen efter hand, och bygga på förrådet av klossar eller tågrälsdelar beroende på vad som är populärt.

Figurer och karaktärer som barnet känner igen

De flesta barn brukar tidigt få sina egna favoriter från böcker, spel, filmer och tv-program. Ibland kan det vara föräldrarnas gamla favoriter som går i arv, och ibland hittar barnen sina egna.

Många gånger finns det en hel värld av leksaker kopplade till barnprogrammen och böckerna. Allt ifrån actionfigurer och dockor, till leksakskök, spel, pussel och gosedjur; barn älskar saker med just sina favoritfigurer på. Även maskeradkläder av olika sorter, superhjältedräkter och prinsessklänningar är några exempel på populära sådana.

Leksaker på hjul
Leksaker på hjul är roliga och underhållande

Saker med hjul

Så fort barnet börjar lära sig gå, brukar det också bli intresserat av saker som rullar. Bollar av alla sorter är givetvis inräknade här, men även större saker att hålla i och styra själv.

Små barn som lär sig gå brukar gilla att hålla i och köra små vagnar, lite större barn börjar så småningom bli intresserade av cyklar, sparkcyklar, trampbilar, och alla andra fordon de själva kan manövrera. Hjulet är en av människans viktigaste uppfinningar och barn verkar förstå värdet av det direkt.

Sand, strand och snö

Ibland behövs inte mycket för att sysselsätta ett barn. Ett par spadar, en hink och kanske en leksaksbil eller grävmaskin och flera timmar av lustfyllt grävande kan sätta igång.

Sommaren är en underbar tid för utelek och det finns många klassiska leksaker som fungerar bra i såväl sandlådan som vid stranden. Vid stranden finns förstås även vattnet och alla möjligheter att flyta omkring i en badring eller på en luftmadrass, eller leka med badboll.

Förhoppningsvis är det inte allt för kallt i vattnet, för barnet brukar nämligen ofta vilja vara kvar i vattnet längre än mamma eller pappa.

På vintern lockar förstås snön till lek. Klassisk utförsåkning i backen har gått hem i alla tider, pulkor, kälkar, stjärtlappar och skidor finns i massor av olika modeller.

Leksaker för snö
Leksaker att använda i både snö och sand

Leksaker för att lära

Det finns väl genomtänkta leksaker ur ett pedagogiskt perspektiv för barn i alla åldrar. De minsta brukar börja lära sig känna igen siffror och bokstäver genom klossar, enklare pussel eller elektroniska leksaker med olika knappar och ljudeffekter.

För större barn finns det utmärkta leksaker för lärande inom allt ifrån naturvetenskap till språk och musik. Det brukar sägas att barn är små vetenskapsmän, som genom att pröva och studera resultaten av sina handlingar lär sig hur världen fungerar.

Det kan appliceras på en massa klassiska leksaker såsom kulbanor, dominobrickor eller andra spel där fysikens lagar tydliggörs.

Musikinstrument för barn är andra kul leksaker där allt från slagverk till keyboards finns tillgängligt. Inte idealiskt för den som vill ha ett tyst och lugnt hem, men ack så roligt för barnen med musikaliskt sinne.

Brädspel för barn

Barn brukar tidigt fatta tycke för spel, vilket är ett utmärkt tillfälle för dem att lära sig förstå hur regler fungerar, turordning, samt att kunna både vinna och förlora.

Spel med tärningar och pjäser har lång tradition och spel som Yatzy, Fia med knuff och Monopol är givna klassiker, men det finns mängder av smarta, roliga, kluriga och pedagogiska spel att välja mellan.

Leksaker som tröstar

Nästan alla barn har under någon tid i livet haft ett gosedjur som verkligen stått ut bland andra. Det kan vara en klassisk nallebjörn, något favoritdjur eller en figur från favoritfilmen. Att ha någon att krama om, ta med på resan och sova bredvid skänker trygghet till de flesta barn under en tid i livet.

När barnet väl har hittat sin favorit är det av största vikt att inte glömma bort att ta med den på resan, och tappa för allt i världen inte bort favoritnallen.