bilbarnstol

Bilbarnstol, hur fungerar det?

Det är lag på att ha bilbälte i Sverige, vilket gäller alla som sitter i bilen. Det är även lag för barn under 135 centimeter att använda någon typ av extra säkerhetsanordning, såsom babyskydd eller bilbarnstol.

Barn under tre år får inte åka med i bilen utan särskild skyddsanordning, annat än under kortare taxiresor. Det är oftast inte rekommenderat att köpa begagnade bilbarnstolar eller babyskydd, då de brukar behöva bytas ut efter ett antal år.

Bilbarnstolar bör inte användas om de är äldre än 10 år, och babyskydd bör kasseras efter 5–7 år. Om en bilbarnstol har varit med vid en krock ska den utan undantag lämnas in till återvinning. Därför kan det vara osäkert att köpa en på andrahandsmarknaden, åtminstone om det inte är en bekant vi köper av.

Barn trivs i bilbarnstol
Få ditt barn att trivas i bilbarnstolen för ett lättare resa

Ett vanligt system för att göra det lättare att montera en bilbarnstol är Isofix. Det finns tillgängligt i de flesta nya bilar och brukar vara godkänt för barn med en vikt på upp till 18 kilo. Isofixsystemet ger möjlighet att sätta fast barnbilstolen i ett fäste mellan själva stolen och ryggstödet.

Utan Isofix händer det att barnbilstolar installeras felaktigt, vilket innebär en säkerhetsrisk. Vissa bilbarnstolar säljs med en basplatta som monteras fast i bilen och gör att stolen kan kopplas in och ur efter behov.

Basen tar dock upp en sätesplats hela tiden så länge den är installerad. Det är något av en smakfråga om man vill ha en bilbarnstol med eller utan bas, en del stolar kan köpas både med eller utan.

säkert babyskydd
Se till att du har ett säkert babyskydd till din bebis

Bilbarnstolar ska vara märkta och godkända enligt europeisk standard för att överhuvudtaget få säljas i Sverige. Märkningen kallas ECE R44, alternativt i-Size UN R 129. För dessa märkningar anges specifikationer såsom vilken vikt stolen klarar av, eller maxlängd för barn som ska sitta i den.

Det är viktigt att kolla upp att bilbarnstolen fungerar att använda i den bilen den är avsedd för. Se efter om tillverkaren har en lista över vilka bilar den är godkänd för, samt var i bilen den är bäst lämpad att installeras.

Olika barnbilstolar för olika åldrar

För riktigt små barn, upp till ungefär 9 månader, är det babyskydd som gäller. En del duovagnar kommer med ett babyskydd med i paketet, annars får man köpa ett separat.

Babyskyddet brukar användas flitigt den första tiden, redan första gången på väg hem från BB. Det brukar vara flexibelt att använda ett babyskydd då det snabbt kan tas in och ut ur bilen, fästas på en barnvagn eller bäras i hand med barnet fastspänt hela tiden.

Med lite kreativitet kan det även fungera som en liten babygungstol i hemmet, eftersom barnen brukar bli lugna av att sitta fastspända och nerbäddade.

bilstol sova
Barn brukar sova i bilbarnstolen under resan

Det säkraste sättet för barn upp till fem år att färdas i bilen är i en bakåtvänd bilbarnstol. Stolen monteras oftast med hjälp av bilbältet och Isofix, antingen i fram- eller baksätet. Det är dock viktigt att det inte finns en inkopplad krockkudde där fram om barnet sitter där.

En bakåtvänd bilbarnstol kan barn sitta i upp till åtminstone fyraårsåldern, men ofta längre än så. Anledningen till att en bakåtvänd bilbarnstol är säkrare för barn, beror på att storleken och proportionerna hos barns kroppar skiljer sig från vuxna.

Forskning har genom tester på krockdockor kommit fram till att krafterna mot huvudet vid en krock blir lägre om barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol.

Lite större barn, från 4–5 och upp ända till 12 års ålder, åker bäst i bältestol eller på bälteskudde. Skillnaden mellan kudden och stolen är ryggstödet som sitter på bältesstolen och går hela vägen upp för att ge stöd åt huvud och nacke.

På bältesstol eller kudde sitter barnet framåtvänt, och åker med som övriga passagerare, men lite upphöjt, anpassat för barnets höjd. Viktigt att tänka på är att bältet sitter korrekt, över bröstkorgen, nära halsen och ner emot benen.

Sitter bältet nära kroppen, utan att vara obekvämt, erbjuds det bästa skyddet. Om det finns en krockkudde installerad behöver barnet vara minst 140 centimeter långt för att det ska vara en lämplig plats att sitta vid.

Det kan dock vara bra att kolla upp exakt vad som gäller för just er bil, då det kan skilja sig något vad som rekommenderas. Bältesstolar kommer i många olika designer och utföranden.

Sammanfattningsvis kan sägas att när det gäller bilbarnstolar är de viktigaste sakerna att få rätt att: stolen är enkel att montera på rätt sätt och att den är säker och bekväm att sitta i.

Därutöver är det givetvis ett stort plus om den har extra funktioner såsom justerbart nackstöd, är enkel att hålla ren och är snygg och ser bra ut i bilen.

I den bästa av världar hittar man en bilbarnstol som stämmer in på allt detta, och som även faller barnet i smaken. På så vis blir varje bilresa en trygg och fröjdfull upplevelse för hela familjen.

Läs mer om min artikel om bästa bilbarnstol 2022 där jag recenserar olika stolar, allt från babyskydd till bältesstolar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×